עשרות מדינות ברחבי העולם חתומות על פרוטוקול קייב, אשר אחד הנושאים הנכללים בתוכו הוא החובה לתעד ולהעביר לציבור מרשמים של פליטות חומרים מזהמים לסביבה. החל משנת 2013 שגם ישראל חתומה על הפרוטוקול, במטרה לאפשר לציבור הישראלי נגישות לאותו מידע שמשפיע על החיים שלהם בצורה דרסטית.
ההצטרפות לפרוטוקול לא נעשתה בחלל ריק. עוד קודם לכן, בשנת 2012, עבר בכנסת ישראל "חוק הגנת הסביבה", אשר מתייחס גם לנושא הפליטות של המזהמים והעברות לסביבה, יחד עם החובה לתעד את הנתונים האלה ולדווח עליהם. המטרה בכך היא להגביר את שקיפותו של המידע הסביבתי בישראל, לדרכן את המפעלים והגורמים התעשייתיים להקטין את פליטתם והעברתם של החומרים המזהמים והפסולת לסביבה וכן לסייע למקבלי ההחלטות, לחוקרים ולקובעי מדיניות, באמצעות כלי שיציג עבורם מידע מהימן ורלוונטי.
מאז אותה שנה, המשרד להגנת הסביבה מפרסם בכל שנה את הנתונים הכמותיים הנוגעים לרמת הפליטה והעברה של המזהמים, על פי דיווחים המועברים אליו ממאות גורמים תעשייתיים בישראל: מפעלים, תחנות מעבר, מתקנים לטיהור שפכים ועוד – גורמים אשר נדרשים לעשות זאת על פי חוק.
קווים לדמותו של המרשם
מרשם הפליטות והעברות לסביבה, או בקצרה מפל"ס (PRTR), מכיל נתונים מגוונים המוצגים לציבור ביחס להערכת פסולת לטיפול או לסילוק, הזרמת שפכים ממפעלים, זיהום האוויר, הים, מקורות המים, הקרקע או האוויר במזיקים שונים ועוד. כל נתון המוצג במרשם הוא מקצועי ואמין, כאשר כאמור הוא חייב להיות מועבר למשרד להגנת הסביבה על ידי הגורמים התעשייתיים עצמם – יהיו אלה גורמים תעשייתיים ב-74 תחומי פעילות, אשר בפעילותם עשויים להשפיע על הסביבה. אנשי המשרד בוחנים את הנתונים שהם מקבלים בצורה יסודית לפני שהם מעבירים אותם לעיונו של הציבור. המידע זמין עבור הציבור בפשטות, מבלי שהם נדרשים להוציא מכיסם אפילו שקל אחד על צפייה בנתונים.
לכל מקרה ומקרה יש חוקים משלו, כאשר המשרד להגנת הסביבה מחליט מראש מהי רמת הבדיקה שתיעשה עבור הנתונים: היקפי הפעילות של המפעל או התחום המקצועי שלו הם חלק מהפרמטרים שנכנסים לתוך משוואת ההחלטה. המרשם מאפשר ליצור מעין מאגר סביבתי מקיף ועמוס במידע, כאשר כל אדם המעוניין בכך יוכל למצוא נתונים בהתאם לפרמטרים המעניינים אותו: סוגי הזיהום, תחום הפעילות, שם המפעל, המיקום וכן הלאה. אופציה אחרת היא לבדוק את הנתונים לא רק בהתאם לתחום הפעילות, אלא גם לאורך זמן. בדרך זו ניתן יהיה לראות האם יש מגמות של החמרה או שיפור, ידע שהופך למצרך מבוקש בקרב לא מעט גורמים.
באפשרותכם ליצור איתנו קשר לקבלת מידע נוסף.