חשיפה לקרקע מזוהמת עלולה לגרום לפגיעה בריאותית בקרב כלל הציבור וזאת על ידי: שאיפת חומרים רעילים הנמצאים בתוך מבנים, מגע ישיר עם הקרקע המזוהמת ועל ידי שתיית מים המגיעים ממקורות מים מזוהמים.
איתור המזהמים, קביעת ריכוזיהם בקרקע, במים ובגזי הקרקע ותיחום הזיהום לצורך שיקום האתר מתבצעים על ידי סקרי גז קרקע וסקרי קרקע באתר.
סקר היסטורי
על מנת לאפשר תכנון מושכל של בדיקת האתר, מבוצע סקר היסטורי שמטרתו לאתר את כל המידע הקיים לנושא זיהום פוטנציאלי של האתר.
איסוף המידע הוא בתחומים הבאים: מידע היסטורי באתר, מידע כללי על האתר, שימושי הקרקע, תרשימים, תצלומי אוויר ומפות, מידע הידרו-גיאולוגי, מיקום האתר ביחס לסביבתו וכל הממצאים והדו"חות הקיימים מבדיקות שבוצעו באתר.
סקר גז קרקע
ניתן לזהות את מוקדי הזיהום בקרקע באמצעות סקר גז קרקע ובכך לייעל את תיחום ואיתור הזיהום. ישנם מספר גורמים שאליהם צריך להתייחס בעת ביצוע בקר גז קרקע: שיטת הדיגום, תכנון וביצוע, ניתוח ממצאים, לוחות זמנים ואישור תוכניות הסקר ע"י הרשויות.
סקר קרקע
על מנת לבדוק את החשד לזיהום הקרקע יש לבצע סקר קרקע שיכלול קידוחי קרקע במוקדי הזיהום. על מנת למדוד את רמת הזיהום בקרקע ותיחום הזיהום לצורך שיקום האתר יש צורך בהשלמת מידע הידרו-גיאולוגי, מידע בנוגע לתשתיות וכל מידע רלוונטי נוסף. סקר הקרקע כולל: תכנון הדיגום בקרקע, בחירת השיטה בה יבוצעו מדידות השדה, בחירת דגימות שיועברו למעבדה מוסמכת, בחירת השיטה בה יבוצעו הקידוחים, בחירת השיטה בה יילקחו דגימות הקרקע, בחירת אנליזות לזיהוי מזהמים, בקרת ואבטחת איכות ועמידה בזמנים.